Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

"Θέλω μουσείο!"



Στις 18 Μαϊου 2015 είναι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Και φέτος το μήνυμα της Ημέρας είναι σπουδαίο: το μουσείο μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας, αφού έχει τη δυνατότητα να προτείνει και να προβάλλει πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.
Δες εδώ τι οργανώνει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για το Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Μαϊου, ενώ εδώ θα βρεις όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα μουσεία όλης της χώρας. Τι περιμένεις; Διάλεξε το αγαπημένο σου μουσείο και επισκέψου το!


Σάββατο 16 Μαΐου 2015 
·         ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ”, ώρα 12:00-14:00. Θεματική ξενάγηση και εικαστικό εργαστήρι για ενήλικες. Είσοδος ελεύθερη.
Θεματική ξενάγηση και εικαστικό εργαστήριο με αφορμή στα έργα της μόνιμης συλλογής του ΜΜΣΤ τα οποία θέτουν ερωτήματα για τη σχέση του ευτελούς, του βιομηχανικού ή μαζικά παραγόμενου υλικού με το σύγχρονο έργο τέχνης, καθώς και σε όσα σχολιάζουν τους μηχανισμούς των σύγχρονων κοινωνιών του θεάματος και της κατανάλωσης.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εικαστικό εργαστήριο με την καθοδήγηση και τη συμμετοχή του εικαστικού Χρήστου Κούντουρα.
Πληροφορίες: Χριστίνα Μαβίνη, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Στέλλα Αναστασάκη, ιστορικός τέχνης
Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του ΜΜΣΤ Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τηλ. Επικοινωνίας 2310-240002

Κυριακή 17 Μαΐου 2015
·         «Μουσείο εν κινήσει», ώρα 11:30-14:30. Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά και ενήλικες. Είσοδος ελεύθερη.
Για μια μέρα οι μικροί και οι μεγάλοι μας φίλοι καλούνται να φανταστούν και να δημιουργήσουν το ιδανικό τους μουσείο. Στο πλαίσιο ενός community project οι συμμετέχοντες  οραματίζονται  το δικό τους  μουσείο, το κατασκευάζουν και συνθέτουν μια ομαδική εγκατάσταση.  Την εικαστική έκφραση έρχεται να συμπληρώσει ο ήχος . Σκέψεις ηχογραφούνται και φανταστικά ηχοτοπία συντίθενται. Κατασκευές και ήχοι συνδέονται και μετατρέπονται  σε κινούμενη εικόνα για να επικοινωνήσουν στο ευρύ κοινό  την προοπτική ενός νέου μουσείου.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με τον media artist Μπάμπη Αλεξιάδη.
Πληροφορίες: Γεωργία Κουρκουνάκη παιδαγωγός-μουσειολόγος MA, Βίλλυ Πολυζούλη, παιδαγωγός- μουσειολόγος,MAMed.
Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του ΜΜΣΤ Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τηλ. Επικοινωνίας 2310-240002

Κυριακή 17 Μαΐου 2015
·         “ΚΑΜΒΑΣ: ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 20Ου αι.”, ώρα 12:00-14:00. Θεματική ξενάγηση και εικαστικό εργαστήρι για ενήλικες. Είσοδος ελεύθερη.
Θεματική ξενάγηση και εικαστικό εργαστήριο εστιασμένα στη ματιά των πρωτοπόρων ελλήνων ζωγράφων των αρχών του 20ού αιώνα και τον τρόπο που αντίκρισαν και απέδωσαν το ελληνικό τοπίο. Ακολουθώντας τα ίχνη της νέας ανάγλυφης πινελιάς τους μέσα από την περιοδική έκθεση με έργα από τη συλλογή του Θ. Καραπαναγιώτη, οι συμμετέχοντες διερευνούν σταδιακά το κοινωνικό, το φυσικό, το αρχιτεκτονικό, αλλά και το λογοτεχνικό τοπίο της ελληνικής πραγματικότητας μέσα στην οποία έδρασαν οι έλληνες καλλιτέχνες στο ξεκίνημα του 20ου αιώνα.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποδώσουν ζωγραφικά όψεις του σύγχρονου αστικού τοπίου στο πλαίσιο εικαστικού εργαστηρίου ζωγραφικής με την καθοδήγηση του εικαστικού Χρήστου Κούντουρα.
Πληροφορίες: Χριστίνα Μαβίνη, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Στέλλα Αναστασάκη, ιστορικός τέχνης
Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του ΜΜΣΤ Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τηλ. Επικοινωνίας 2310-240002

Χώρος : ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ  (εντός ΔΕΘ) Εγνατία 154 (ΔΕΘ-HELEXPO) 54636 Θεσσαλονίκη  Τ. 2310 240002 F. 2310 281567  Ε. mmcart@mmca.org.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου